Hjärtstartare på högskolan

Om hjärtat stannar vad gör du då? Det var rubriken på den föreläsning som Johan Herlitz höll i samband med att vi uppmärksammade att vi anskaffat tre hjärtstartare till högskolan. Vi har en i varje byggnad, det vill säga på Bryggaregatan, i Balder och på Sandgärdet. Johan talade om hur hjärtat fungerar, innebörden och orsaken till hjärtinfarkt och till hjärtstopp. Genom forskning utvecklas ny kunskap och ny teknik och prognosen för att klara en infarkt och ett hjärtstopp och att den drabbade kan återvända till ett normalt liv ökar kontinuerligt. Ännu mer resurser till forskning och utveckling och ytterligare liv kan räddas. Ett viktigt budskap i Johans föreläsning var betydelsen att snabbt agera om något händer och här är den enskilde individens insats, som plötsligt befinner sig i en oväntad och dramatisk situation, av stor betydelse. Det handlar om att vinna tid, larma och snabbt påbörja hjärt- lungräddning, hämta hjärtstartaren och följa instruktionerna för defibrillering.

Efter Johans föreläsning fick vi en demonstration av hjärt- lungräddning och hur hjärtstartaren fungerar av Caroline Ericsson, ambulanssjuksköterska verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hjärtstartaren är självinstruerande, men likafullt var det mycket värdefullt att få en visning av hur den fungerar. Det var en bra föreläsning och demonstration. Enda problemet var att vi var för få på plats. Jag vill uppmana alla att ta reda var hjärtstartarna finns, hur de fungerar och sedan får vi hoppas att vi inte behöver använda dem. Men händer det som inte får hända kan kunskaperna göra skillnad, mycket stor skillnad. 

4 kommentarer

 1. Görbra föreläsning och visning av startern. Nu kan jag detta – och hoppas naturligtvis att jag slipper använda mina nya kunskaper i ämnet.

  Peter /BLR

 2. Thanks for finally talking about > "Hj�rtstartare p� h�gskolan" < Loved it!

  my site 10 year term life insurance

 3. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate
  you penning this post plus the rest of the site is extremely good.

  Feel free to visit my web-site … Wilfredschul17.Xanga.Com

 4. Have you ever thought about including a little bit more than
  just your articles? I mean, what you say is fundamental and all.
  However think of if you added some great images
  or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and videos, this blog could undeniably be
  one of the best in its niche. Fantastic blog!

  Here is my web site … Bench Craft Company advertising ideas for photographers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *