Porträttet av Peter Apelgren.

I onsdags var det så dags för min avtackning efter sju och ett halvt år som rektor vid Högskolan i Borås. Själva avtackningen föregicks enligt mitt eget önskemål av ett seminarium, ett så kallat GEM (Gränsöverskridande eftermiddagsmöte), där frågan om innebörden av ett effektivt högskolelandskap behandlades. Jag inledde med att redovisa tre perspektiv; resursfördelning, relevans och jämställdhet. Är resursfördelningen rimlig så att alla lärosäten ges möjlighet att utnyttja sin potential, är utbildningen och forskningen relevant utifrån ett Agenda 2030-perspektiv och är förutsättningarna likvärdiga för kvinnor och män? Mina perspektiv och frågor kommenterades av Jenny Johannisson och Jan Nolin och därefter följde en gemensam diskussion. Det blev ett riktigt bra GEM, tycker jag, med många intressanta synpunkter på hur vi bygger ett effektivt högskolelandskap eller med andra ord skapar hög, samlad kvalitet på utbildning och forskning.

Efter seminariet följde avtackningen med min fina familj och många medarbetare och vänner på plats. Jag är helt överväldigad över att så många kom och för alla uppskattande och värmande ord. Det känns fantastiskt att jag har kunnat bidra till att högskolans verksamhet har utvecklats och till att stärka regionen. Som jag sa i mitt tal är det viktigt att påpeka att som rektor vid ett lärosäte så handlar det om stödja, uppmuntra, visa vilja, försöka vara konsekvent och våga fatta beslut. Det är medarbetare som gör jobbet och genomför, äras den som äras bör för våra framgångar. Högskolan har fantastiska medarbetare, en fantastiskt fin studentkår och naturligtvis Sveriges bästa studenter. Det har varit en förmån att arbeta tillsammans.

Under avtackningen avtäcktes också mitt porträtt målat av Peter Apelgren. Jag är mycket nöjd med sättet på vilket vännen Peter fångat mig. Huvudansvariga för avtackningen har Johanna Avadahl och Anneli Bentzlin varit. Jag brukar inte i min blogg tacka och värdera medarbetares insatser, men jag gör det denna gång. Hjärtligt tack Johanna, Anneli och medarbetare för stort engagemang, ett förträffligt arrangemang och Jenny Johannisson för ett suveränt sätt att leda eftermiddagen och kvällen. Jag vill också passa på att tacka mitt ledningsråd som ordnade med fin lunch tidigare i veckan och med en riktigt trevlig Björn-present.

Nu återstår några veckors arbete som rektor med en mängd viktiga möten, men den 31/12 är det slut. Det är väldigt speciellt att lämna rektorsuppdraget, men jag gör det med en fin känsla. Jag har gjort vad jag kunnat. Efter årsskiftet väntar en annan vardag med mer tid för min familj, nya spännande uppgifter och uppdrag, och med möjligheter att fokuserat skriva om frågor som väckt mitt intresse under åren i högskolans ledning.